top of page
Search
  • Writer's pictureOsteopaattikeskus

Kärsitkö lonkkakivusta?

Lonkkanivel sijaitsee lantion sivuilla ja se yhdistää alaraajan lantioon. Lantion alueen ulkoisesti levein kohta molemmin puolin on reisiluun iso sarvennoinen, josta lähtee reisiluun kaula, joka päättyy pallomaiseen reisiluun päähän. Itse lonkkanivel sijaitsee hieman sarvennoisia korkeammalla ja noin 10 cm syvyydessä lonkkanivelkuopassa.


Niveltä suojaavat joka puolelta vahvat, kierteiset nivelsiteet, syvät kiertäjälihakset sekä pinnallisemmat pakaralihakset. Lonkan alueella on useita limapusseja eli bursia, joiden tehtävä on vähentää kitkaa luisten rakenteiden ja lihasjänteiden välillä voitelemalla niitä samaan tapaan kuin vaikkapa moottoriöljy. Joskus trauma tai yllättävä rasitus voi aiheutta limapussin tulehduksen eli bursiitin, jolloin reisiluun ison sarvennoisen seutu voi olla nesteinen, kuumottava ja punoittava.

Lievemmissä tulehduksissa kevyt lihasharjoittelu, venyttely ja osteopatia voivat helpottaa kipua, toisinaan tulehdus kuitenkin ärtyy niin paljon että lääkärikäynti on tarpeen.

Alaselän tai pakaran alueen lihaskireydet voivat myös heijastua kipuna lonkan alueelle. Lonkan alueen kipu voi alkaa pitkästä istumisesta, venyttävistä asennoista vaikkapa sienimetsässä tai esimerkiksi kaatumisen seurauksena.


Lonkan kipua lisääviä liikkeitä ovat usein portaiden nousu, tuolilta ylösnousu, kylkimakuu asento, lonkan ulkokierto esimerkiksi sukkia pukiessa tai autosta nouseminen.

Osteopaatti tutkii mahdolliset lihaskireydet ja nivelten liikelaajuudet pyrkien etsimään vaivan aiheuttajan. Myös nivelrikkotapauksissa hoidolla pyritään palauttamaan mahdollisimman normaali liikkuvuus rentouttavalla hoidolla, jossa usein käsitellään koko alaraaja sekä lannerangan seutu.

984 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


Post: Blog2_Post
bottom of page