USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET

Aloitamme uuden julkaisusarjan, jossa vastaamme yleisiin kysymyksiin osteopatiaan liittyen. Voit lähettää oman kysymyksesi somekanaviemme (facebook/instagram) kautta tai sähköpostilla.

 

KUINKA MONTA KERTAA MINUN PITÄÄ KÄYDÄ OSTEOPAATILLA JA KUINKA USEIN?

Hoitosarjan pituus riippuu vaivasta, vaivan kestosta ja kokonaistilanteesta.

Yleensä osteopaatille tullaan akuutin vaivan kanssa 1-2 kertaa ja pidempään kestäneiden vaivojen kanssa useammin. Tyypillinen hoitosarja on 3-5 hoitokäyntiä. Aluksi hoitoja tehdään tiiviimmin noin viikon välein pyrkimyksenä hoitovälin pidentäminen. Hoidolle määritellään tavoite yhdessä asiakkaan kanssa. Jotkut käyvät hoidettavana säännöllisesti muutaman kuukauden välein tai tarpeen mukaan. Kroonisen vaivan kanssa säännöllinen hoitoväli voi helpottaa kokonaistilannetta ja auttaa hallitsemaan tilannetta vaivan kanssa paremmin.

Osteopaattinen hoito ei korvaa lepoa, ravintoa ja liikuntaa. Monet käyvät osteopaatilla terveyttä ylläpitävässä ja tasapainottavassa hoidossa stressin helpottamiseksi ja hermoston rauhoittamiseksi.

MINULLA ON STRESSAAVA ELÄMÄNTILANNE JA TUNTUU, ETTÄ KEHONI KÄY YLIKIERROKSILLA. VOIKO OSTEOPATIASTA OLLA APUA STRESSIIN?

Fyysisesti stressireaktio aiheuttaa kehossa hermostollisen reaktiosarjan, joka valmistaa kehon ja koko elimistön pakenemiseen, taistelemiseen tai jähmettymiseen. Autonomisen hermoston aktivoitumisesta saattaa seurata oireita, kuten sydämentykytys, hikoilu ja verenpaineen kohoaminen. Stressireaktiot ja -häiriöt ovat melko tavallisia ja niitä esiintyy kaikenikäisillä. 


Osteopaattinen hoito voi olla hyvä keino vaikuttaa autonomiseen hermostoon ja siten lievittää stressireaktiota helpottamalla kehon jännityksiä. Koska stressireaktiossa autonominen hermosto on ajautunut puolustamaan kehon voimavaroja, on tärkeää, että oloa pyritään rauhoittamaan ja lisäämään kehon turvallisuuden tunnetta.

VOIKO OSTEOPATIALLA HOITAA PÄÄNSÄRKYÄ?

Kyllä, osteopatialla voidaan hoitaa tietyntyyppisiä päänsärkyjä. Yleisimmät särkytyypit, joiden vuoksi osteopaatille hakeudutaan, ovat jännityspäänsärky ja migreeni. Myös purentaongelmiin liittyvää päänsärkyä hoidetaan osteopatialla menestyksekkäästi. 

Päänsärky on aina oire jostakin, ja osteopaatti pyrkii selvittämään haastattelun ja tutkimisen avulla, millaisesta päänsärystä on kyse, mikä aiheuttaa säryn ja onko särkyä turvallista hoitaa osteopaattisesti. Mikäli haastattelussa ilmenee päänsäryn alkaneen yhtäkkiä voimakkaana ja siihen liittyy esimerkiksi tunnottomuutta, puhehäiriöitä, oksentelua, voimakasta niskajäykkyyttä tai päähän on kohdistunut jokin vamma, osteopaatti ohjaa asiakkaan lääkärin vastaanotolle. 


Osteopatiassa huomioidaan yksilöllisesti koko keho myös päänsäryn hoidossa. Osteopaatti voi tutkia ja hoitaa muun muassa lihaskireyksiä niska-hartiaseudulla, kaula- ja rintarangan liikkuvuutta/liikerajoituksia ja mahdollisia kiputiloja, purentaan liittyviä rakenteita sekä lantion asentoa ja liikkuvuutta.👐

VOINKO TULLA OSTEOPAATILLE ILMAN ERITYISTÄ VAIVAA?

Osteopaatille voi hyvin tulla ilman erityistä vaivaa, sillä osteopatia sopii erinomaisesti myös ennaltaehkäiseväksi ja palauttavaksi hoitomuodoksi. Hoidon aikana tulee muun muassa käytyä nivelten liikeratoja läpi, jolloin saattaa löytyä myös sellaisia jännityksiä ja jäykkyyksiä, joiden olemassaoloa asiakas ei ole huomannutkaan. Niitä on kuitenkin hyvä hoitaa ennen mahdollisia vaivoja tai kiputuntemuksia. Usein hoidon jälkeen asiakas huomaa muutenkin positiivisen vaikutuksen olossaan; hengittäminen onkin helpompaa, selkä tuntuu vetreämmältä, stressitasot ovat laskeneet tai iltaisin unensaanti on nopeampaa. 

Monet asiakkaistamme tulevat hoitoon tietyn vaivan takia, mutta päätyvätkin käymään säännöllisesti huomattuaan hoidon positiivisen vaikutuksen olotilaansa. Sopiva hoitoväli on aina yksilöllinen asiakkaasta riippuen. Myös me osteopaatit käymme itse säännöllisesti hoidossa kollegoillamme. Hoidattamalla kehoa autat sitä pysymään tasapainoisena ja terveenä.👐

TEEN ISTUMATYÖTÄ JA HARTIANI OVAT AINA JUMISSA. AUTTAISIKO OSTEOPATIA SIIHEN?

Osteopatiassa lähestytään hartia-alueen nivelten ja pehmytkudosten kuten lihasten ja ligamenttien tilannetta laajasti. Yläaukeaman eli hartiarenkaan jännitykset voivat olla peräisin usealta kudostasolta esimerkiksi nivelistä, lihaksista, ligamenteista, lihaskalvoista, hermostosta ja alueen nestekierrosta. Hartiajumeissa on tärkeää tutkia myös rintakehän etupuolen tilannetta, vaikka kipu ja jumit tuntuvat yleensä selän puolella. Osteopaatti tutkii alueen nivelten liikkuvuutta, hartian ja yläraajojen toimintaa sekä passiivisella että aktiivisella liiketestauksella. Usein viitettä saadaan jännitysten taustalla olevista tekijöistä ja puretaan tilannetta manuaalisella käsittelyllä. Osteopaatti huomioi hartiavaivojen yhteydessä koko kehon toimintaa kuten kaularangan, rintarangan, lannerangan, lantion ja pallean alueita. 


Kestojumit vaativat aina myös oman toiminnan muuttamista ja liikeharjoittelua parhaaseen lopputulokseen pääsemiseksi. Yleensä saat muutaman itsehoitovinkin matkaan mukaan. ✨

©2019 by Tampereen Osteopaattikeskus.