top of page

USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET

Täältä löydät vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin osteopatiaan liittyen. Voit lähettää oman kysymyksesi somekanaviemme (facebook/instagram) kautta tai sähköpostilla.

Usein kysytyt kysymykset: Services
Hoitokertojen määrä.png

KUINKA MONTA KERTAA HOIDOSSA TULISI KÄYDÄ, JOTTA TULOKSET NÄKYVÄT?

Hoitoprosessit ovat aina yksilöllisiä ja siksi on etukäteen vaikea sanoa hoitojakson pituutta. Hoitoprosessin pituuteen vaikuttaa mm. kunkin yksillöllinen reagointi hoitoon, toisilla hoitovastetta tulee nopeammin kuin toisilla ja myös eri vaivat tarvitsevat eri määrän hoitoa. Lihaskudos usein vastaa hoitoon nopeammin kuin vaikka hermostolliset häiriöt.


Vaivan kesto ja synty myös vaikuttavat hoitojakson pituuteen. Karkea nyrkkisääntö on, että mitä pidempään vaiva tai kipu on ollut, sitä pidempään sen hoitaminen myös vie. Myös arjen muu henkinen ja fyysinen kuormitus vaikuttavat kehon kykyyn palautua ja hoitaa itse itseään sekä ottaa hoitoa vastaan.


Yleensä puhumme, että olisi hyvä varautua ainakin n. 2-3 kertaan ja harvoin vain yksi kerta riittää täysin. Yhdellä kerralla usein saadaan apua ja ainakin helpotettua mahdollista kipua, mutta jotta syy vaivan takana saadaan hoidettua ja näin estettyä sen uusimista, olisi hyvä käydä pari kertaa lisää.


Hoitojen jaksotus on myös yksilöllistä ja harvoin varaamme montaa hoitokertaa valmiiksi tulevaisuuteen. Välillä viikon väli on hyvä ja toisinaan hoitojen väliä pidennetään kahdesta viikosta jopa 4-6 viikkoon.

Vauva osteopaatille mitä mukaan.png

VAUVAN KANSSA OSTEOPAATILLE - MITÄ OTTAA MUKAAN?

Pienokaisen hoitolaukun perussisällöllä pärjää hyvin osteopaatinkin vastaanotolla. Varavaipat, vaihtovaatteet ja hoitoalusta kannattaa aina olla matkassa, usein vaipanvaihdolle tulee tarve jo kesken hoidon. Tutti, oma lelu ja tutulta tuoksuva harso tuovat tarvittaessa lisäturvaa ja rauhoittavat uudessa tilanteessa.

Hoitoaikaan on sisällytetty mahdollisuus imetyshetkeen ja muihin hoitotoimiin, jotta pääsette tyytyväisen vauvan kanssa kotimatkalle. 

Tervetuloa vastaanotolle pienimpienkin kanssa!

Koska synnytyksen jälkeen hoitoon.png

KUINKA PIAN SYNNYTYKSEN JÄLKEEN ON HYVÄ TULLA HOITOON?

Hoitoon voit tulla synnytyksen jälkeen omien tuntemusten mukaan missä vaiheessa vain. Vaivojen ja kipujen kanssa ei kannata pitkään odotella vaan edistää kehon hyvinvointia raskauden ja synnytyksen fyysisen sekä henkisen ponnistuksen jälkeen. Kehon oireillessa kehotamme hakeutumaan hoitoon mahdollisimman pian. Ajankohta voi olla kaikkea muutamasta päivästä viikkoihin. 

Jos ei ole erityistä vaivaa, mutta haluaa tukea kehon normaalia palautumista, suosittelemme hoitokäyntiä noin kuukauden päähän synnytyksestä tai jälkitarkastuksen jälkeisenä aikana. Yleisimmin vastaanotolla tavataan kahden kuukauden sisällä synnytyksestä.

missä vaiheessa raskautta osteopaatille.

MISSÄ VAIHEESSA RASKAUTTA ON PARAS AJANKOHTA TULLA OSTEOPAATILLE?

Sinänsä yhtä parasta aikaa ei ole, hoito on turvallinen läpi koko raskauden. Jos ei ole suurta vaivaa, niin on hyvä odottaa toiselle kolmannekselle eli viikon 12 jälkeen ja synnytykseen valmistautuessa taas odottaa, että raskaus on täysiaikainen eli 37 viikolle. Muuten paras mittari hoidon ajankohtaa mietittäessä on odottajan oma olotila, jos olo tuntuu tukalalta, on sitä hyvä hoitaa eikä jäädä yksin kipujen kanssa. Osteopaattinen hoito on myös paikallaan jos odottaja kaipaa rentoutusta.

Kysymys_kevyt_kosketus.jpg

MIKSI OSTEOPAATIN KOSKETUS ON NIIN KEVYT?

Osteopaatin ammattitaito perustuu pitkälti juuri palpaatioon eli käsillä tuntemiseen. Mitä kevyempi kosketus on, sitä helpommin osteopaatti pystyy yleensä tuntemaan eroja kudoksissa, muun muassa tarkastelemaan niiden jännittyneisyyttä, kuivuutta, turvotusta ärtyneisyyttä ja lämpötilaeroja. Itse hoitotekniikoissa ihmisen hermosto reagoi hyvinkin kevyeen kosketukseen ja sitä kautta hoidon vaikutus välittyy syvällekin kehoon. Osa osteopaatin ammattitaitoa on myös valita sopiva hoitotyyli juuri kyseiselle asiakkaalle, välillä asiakkaan kudoksille ja kehotyypille voi sopia paremmin voimakkaampi mobilisoiva hoito.

Lapsen hoitaminen osteopaatilla.png

PITÄÄKÖ LAPSEN PYSTYÄ OLEMAAN PAIKALLAAN KOKO HOIDON AJAN?

Ei tarvitse. Lapsen osteopaattinen hoito toteutetaan lapsen ehdoilla iästä riippuen. Hoidon aikana lapsi voi keskittyä vanhemman kanssa esimerkiksi kirjan lukemiseen, palapeliin tai leikkeihin.
Hoitotilanteessa edetään luovilla ja tilanteeseen sopivilla ratkaisuilla. Vauvat hoidetaan hoitopöydällä, taaperot lattialla puuhailun lomassa, vanhemmat lapset voivat jo antautua pötköttelemään tai istumaan rauhassa hoitopöydällä. Lapset myös tottuvat olemaan hoidettavana ja muutaman käyntikerran jälkeen hoidossa oleminen on luonnollista. Lapsi voidaan aina hoitaa myös osteopaatin tai vanhemman sylissä. Yleensä kehotamme vanhempia ottamaan lapselle mukaan mieluista puuhaa tai oman lempilelun turvaksi ja uusi tilanne voikin olla erityisen mukava.

Kysymys_osteopatia_pukeutuminen.jpg

MITEN PUKEUDUN HOITOON TULLESSANI?

Voit pukeutua hoitoon tullessasi haluamallasi tavalla. Hoidossa ollaan tavallisesti alusvaatteet päällä, jotta osteopaatti saa informaatiota kudosten tilasta myös ihon kautta mm. lämpötilaa ja kosteutta tai kuivuutta arvioiden. Halutessasi voit pukeutua peittävämmin esimerkiksi shortseihin tai legginseihin ja ihonmyötäiseen t-paitaan/toppiin.

Osteopaatin_koulutus.png

KAUANKO OSTEOPAATIN KOULUTUS KESTÄÄ JA MISSÄ SITÄ VOI OPISKELLA?

Osteopaatin tutkinto on korkeakoulututkinto ja kestää Suomessa neljä vuotta. Suurimmassa osassa Euroopassa koulutus on myös neljä vuotta, mutta esimerkiksi Ranskassa viisi vuotta. Osteopaatin koulutuksessa korostuvat laajasti anatomian, fysiologian, neurologian, patologian ja erotusdiagnostiikan osaamisen lisäksi käsillä tutkimisen ja hoitamisen taidot.

Osteopatiaa voi Suomessa opiskella kolmessa koulussa; Helsingissä Metropolian ammattikorkeakoulussa, sekä yksityisissä Osteopatiakoulu Atlaksessa Espoossa ja Ortopedisen osteopatian koulutuskeskuksessa Helsingissä.
Tampereen Osteopaattikeskuksen osteopaatit ovat saaneet nelivuotisen koulutuksensa Metropolia Ammattikorkeakoulussa, Osteopatiakoulu Atlaksessa ja Englannissa European School of Ostepathy -yliopistossa.

Osteopatia_purenta.png

HAKEUDUIN HOITOON PURENTALIHASKÄSITTELYYN, MUTTA OSTEOPAATTI KÄSITTELI PALJON ENEMMÄN MUUALTA KEHOA. MIKSI NÄIN TEHTIIN?

Osteopaatti tutkii kehoa aina kokonaisuutena ja purentalihasten sekä leukanivelen toimintaan vaikuttavat mm. kaularangan liike, rintakehän liikkuvuus ja pallean toiminta, joka taas on yhteydessä mm. lonkankoukistajiin eli näitä alueita käsittelemällä saadaan vaikutettua myös purentalihasten rentoutumiseen. Jokainen asiakas tutkitaan yksilönä, ja osteopaatti hoitaa sen kertaisia löydöksiä. Välillä hoito voi siis alkaa hyvinkin kaukaa kuin missä itse kipukohta on.

Osteopatia vai hieronta.png

OSTEOPAATILLE VAI HIEROJALLE?

Jokaisen keho on yksilöllinen ja voi olla aluksi vaikea arvioida itsekin kuinka paljon kuormitusta liikkumattomuus on aiheuttanut. Päivittäin toistuvat staattiset paikallaanolot tietokoneen edessä tekevät hengityksestä pinnallista ja se heikentää hapenottokykyä. Liikkeen puute kuivattaa kudoksia ja lihaskalvokerrosten väliin syntyy kiinnittyneisyyttä. Tämä voi pienentää liikelaajuuksia ja aiheuttaa yleistä jäykkyyttä verenkierron vähenemisen vuoksi.

Ennen kumpaakaan hoitomuotoa voi olla hyvä käydä pienellä kävelyllä sillä liikunta on parasta lääkettä. Liikuntaa - kuten muitakin lääkkeitä - täytyy annostella tilanteeseen sopivasti. Räväkkä liikunta, kuten myös hyvin voimakas hieronta, on rasite kudoksille ja synnyttää aineenvaihdon lopputuotteena maitohappoa. Hiussuonisto kuljettaa kudoksiin hapekasta verta ja poistaa kuona-aineet. Pitkä liikkumattomuus vähentää hiussuoniston tiheyttä ja tämän vuoksi kuona-aineiden hitaampi poistuminen voi aiheuttaa hetkellisesti enemmän jäykkyyttä, jos liikuntatuokio tai voimakas hieronta on ollut hyvin kuormittavaa keholle. Pehmytkudosten käsittelyssä on myös hyvä pystyä rentoutumaan täysin. Jos edes alitajuisesti jännittää vastaan, voi seurauksena olla sidekudoksen eli faskian vastareaktio, jolloin sidekudoksen hitaasti ja hieman jälkijunassa supistuvat solut vetävät kehon muutamaksi päiväksi vielä pahempaan jumiin.


Jos tunnistat itsesi, ja olet tuntenut kehossasi liian voimakkaan liikunnan jälkivaikutuksia tai olet helposti hieronnan jälkeen arka ja jumissa voi osteopatia olla parempi vaihtoehto. Osteopatiassa kehoa rentoutetaan hellävaraisesti, lisätään pallean liikkuvuutta ja hengityskapasiteettia sekä palautetaan niveliin aiempi liikkuvuus. Tällä lisätään kehon palautumiskykyä ja olet paremmin valmistautunut palaamaan harrasteliikunnan pariin.

hoitokertojen_määrä_osteopatia.png

KUINKA MONTA KERTAA MINUN PITÄÄ KÄYDÄ OSTEOPAATILLA JA KUINKA USEIN?

Hoitosarjan pituus riippuu vaivasta, vaivan kestosta ja kokonaistilanteesta.

Yleensä osteopaatille tullaan akuutin vaivan kanssa 1-2 kertaa ja pidempään kestäneiden vaivojen kanssa useammin. Tyypillinen hoitosarja on 3-5 hoitokäyntiä. Aluksi hoitoja tehdään tiiviimmin noin viikon välein pyrkimyksenä hoitovälin pidentäminen. Hoidolle määritellään tavoite yhdessä asiakkaan kanssa. Jotkut käyvät hoidettavana säännöllisesti muutaman kuukauden välein tai tarpeen mukaan. Kroonisen vaivan kanssa säännöllinen hoitoväli voi helpottaa kokonaistilannetta ja auttaa hallitsemaan tilannetta vaivan kanssa paremmin.

Osteopaattinen hoito ei korvaa lepoa, ravintoa ja liikuntaa. Monet käyvät osteopaatilla terveyttä ylläpitävässä ja tasapainottavassa hoidossa stressin helpottamiseksi ja hermoston rauhoittamiseksi.

Kysymys_stressi_osteopatia.png

MINULLA ON STRESSAAVA ELÄMÄNTILANNE JA TUNTUU, ETTÄ KEHONI KÄY YLIKIERROKSILLA. VOIKO OSTEOPATIASTA OLLA APUA STRESSIIN?

Fyysisesti stressireaktio aiheuttaa kehossa hermostollisen reaktiosarjan, joka valmistaa kehon ja koko elimistön pakenemiseen, taistelemiseen tai jähmettymiseen. Autonomisen hermoston aktivoitumisesta saattaa seurata oireita, kuten sydämentykytys, hikoilu ja verenpaineen kohoaminen. Stressireaktiot ja -häiriöt ovat melko tavallisia ja niitä esiintyy kaikenikäisillä. 


Osteopaattinen hoito voi olla hyvä keino vaikuttaa autonomiseen hermostoon ja siten lievittää stressireaktiota helpottamalla kehon jännityksiä. Koska stressireaktiossa autonominen hermosto on ajautunut puolustamaan kehon voimavaroja, on tärkeää, että oloa pyritään rauhoittamaan ja lisäämään kehon turvallisuuden tunnetta.

päänsärky_kysymys_osteopatia.png

VOIKO OSTEOPATIALLA HOITAA PÄÄNSÄRKYÄ?

Kyllä, osteopatialla voidaan hoitaa tietyntyyppisiä päänsärkyjä. Yleisimmät särkytyypit, joiden vuoksi osteopaatille hakeudutaan, ovat jännityspäänsärky ja migreeni. Myös purentaongelmiin liittyvää päänsärkyä hoidetaan osteopatialla menestyksekkäästi. 

Päänsärky on aina oire jostakin, ja osteopaatti pyrkii selvittämään haastattelun ja tutkimisen avulla, millaisesta päänsärystä on kyse, mikä aiheuttaa säryn ja onko särkyä turvallista hoitaa osteopaattisesti. Mikäli haastattelussa ilmenee päänsäryn alkaneen yhtäkkiä voimakkaana ja siihen liittyy esimerkiksi tunnottomuutta, puhehäiriöitä, oksentelua, voimakasta niskajäykkyyttä tai päähän on kohdistunut jokin vamma, osteopaatti ohjaa asiakkaan lääkärin vastaanotolle. 


Osteopatiassa huomioidaan yksilöllisesti koko keho myös päänsäryn hoidossa. Osteopaatti voi tutkia ja hoitaa muun muassa lihaskireyksiä niska-hartiaseudulla, kaula- ja rintarangan liikkuvuutta/liikerajoituksia ja mahdollisia kiputiloja, purentaan liittyviä rakenteita sekä lantion asentoa ja liikkuvuutta.👐

ennaltaehkaiseva_hoito_osteopatia.png

VOINKO TULLA OSTEOPAATILLE ILMAN ERITYISTÄ VAIVAA?

Osteopaatille voi hyvin tulla ilman erityistä vaivaa, sillä osteopatia sopii erinomaisesti myös ennaltaehkäiseväksi ja palauttavaksi hoitomuodoksi. Hoidon aikana tulee muun muassa käytyä nivelten liikeratoja läpi, jolloin saattaa löytyä myös sellaisia jännityksiä ja jäykkyyksiä, joiden olemassaoloa asiakas ei ole huomannutkaan. Niitä on kuitenkin hyvä hoitaa ennen mahdollisia vaivoja tai kiputuntemuksia. Usein hoidon jälkeen asiakas huomaa muutenkin positiivisen vaikutuksen olossaan; hengittäminen onkin helpompaa, selkä tuntuu vetreämmältä, stressitasot ovat laskeneet tai iltaisin unensaanti on nopeampaa. 

Monet asiakkaistamme tulevat hoitoon tietyn vaivan takia, mutta päätyvätkin käymään säännöllisesti huomattuaan hoidon positiivisen vaikutuksen olotilaansa. Sopiva hoitoväli on aina yksilöllinen asiakkaasta riippuen. Myös me osteopaatit käymme itse säännöllisesti hoidossa kollegoillamme. Hoidattamalla kehoa autat sitä pysymään tasapainoisena ja terveenä.👐

niska_hartiajumi_osteopatia.png

TEEN ISTUMATYÖTÄ JA HARTIANI OVAT AINA JUMISSA. AUTTAISIKO OSTEOPATIA SIIHEN?

Osteopatiassa lähestytään hartia-alueen nivelten ja pehmytkudosten kuten lihasten ja ligamenttien tilannetta laajasti. Yläaukeaman eli hartiarenkaan jännitykset voivat olla peräisin usealta kudostasolta esimerkiksi nivelistä, lihaksista, ligamenteista, lihaskalvoista, hermostosta ja alueen nestekierrosta. Hartiajumeissa on tärkeää tutkia myös rintakehän etupuolen tilannetta, vaikka kipu ja jumit tuntuvat yleensä selän puolella. Osteopaatti tutkii alueen nivelten liikkuvuutta, hartian ja yläraajojen toimintaa sekä passiivisella että aktiivisella liiketestauksella. Usein viitettä saadaan jännitysten taustalla olevista tekijöistä ja puretaan tilannetta manuaalisella käsittelyllä. Osteopaatti huomioi hartiavaivojen yhteydessä koko kehon toimintaa kuten kaularangan, rintarangan, lannerangan, lantion ja pallean alueita. 


Kestojumit vaativat aina myös oman toiminnan muuttamista ja liikeharjoittelua parhaaseen lopputulokseen pääsemiseksi. Yleensä saat muutaman itsehoitovinkin matkaan mukaan. ✨

bottom of page