top of page

RASKAUS JA OSTEOPATIA

Osteopatia sopii erinomaisesti tukemaan äidin ja vauvan hyvinvointia raskauden aikana.

Raskaus on muutoksen aikaa niin kehollisesti kuin mielen tasolla. Naisen kehossa tapahtuu hormonaalisia muutoksia ja kasvava vatsa muokkaa kehon ryhtiä. Myös muutokset kehon nesteissä vaikuttavat raskaudenaikaiseen vointiin. Paino nousee vaihdellen kohdun, sikiön, istukan ja lapsiveden lisääntyessä, myös äidin elimistön verenkierto ja elimistön nestemäärä kasvaa. Jo kohdun paino saattaa kymmenkertaistua. 

Raskauksia on niin monta erilaista kuin on äitiäkin ja välttämättä raskausajan vaivoilta ei voi välttyä. Alkuraskaudessa saattaa vaivata pahoinvointi ja väsymys. Myös ruoansulatusvaivat kuten närästys ja ummetus ovat yleisiä. Joillakin vaivat paikantuvat niskahartiaseutuun ja toisilla päänsärky saattaa olla ikävä seuralainen. Nivelsiteet löystyvät pääasiassa relaksiinihormonin vaikutuksesta, mitä erittyy muun muassa munasarjoista ja istukasta. Löystyminen saattaa aiheuttaa kipuja esimerkiksi lonkissa, selässä ja häpyliitoksessa. Häpyliitos levenee jopa kaksinkertaiseksi raskauden aikana. Kipu saattaa heijastua alavatsaan, alaselkään, reisiin tai nivusiin. Myös turvotukset saattavat olla joidenkin kiusana, erityisesti loppuraskaudessa.

Osteopaatti voi hoitaa raskausajan toiminnallisia vaivoja ja tukea koko raskausajan hyvinvointia. Ensimmäisellä kolmanneksella voidaan esimerkiksi hoitaa ja tasapainottaa hermoston toimintaa sekä kehon liikerajoituksia. Toisella kolmanneksella kehon turvotukset saattavat lisääntyä, jolloin osteopaattisella hoidolla voidaan pyrkiä helpottamaan nestekiertoa, vähentämään turvotusta ja vapauttamaan hengitystä. Viimeisellä kolmanneksella hoitoasennot ovat rajoitetumpia, sillä äidin ollessa selällään kasvava kohtu ja sikiö voivat  painaa alaonttolaskimoa, jolloin verenvirtaus sydämeen heikkenee aiheuttaen huonoa ja heikkoa oloa. Raskausajan hoito voidaankin tehdä kylkimakuulla tai istuen äidin oloa kuulostellen.

Osteopaattinen hoito sopii myös erityisen hyvin edesauttamaan synnytyksestä palautumista ja tukemaan imetystä. Vauvatkin olisi hyvä käyttää osteopaatilla pian synnytyksen jälkeen. Lue lisää lasten osteopatiasta.

Lähteet:

Chila, Anthony. 2011. Foundations of Osteopathic Medicine. AOA. Third edition. Lippincott Williams.

Tiitinen Aila 2017. Terveyskirjasto. Lääkärikirja Duodecim. Raskaus (normaali kulku). http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00159&p_hakusana=raskaus


Tiitinen Aila 2017. Terveyskirjasto. Lääkärikirja Duodecim. Häpyliitoksen kivut (symfyysikivut) raskauden aikana. http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00274&p_hakusana=raskaus


Lexmond Sara, Nieminen Jatta, Vartiainen Emma. Raskausajan tarpeet ja osteopaattinen hoito. 2013. Metropolia Ammattikorkeakoulu. Opinnäytetyö.

osteopatia-some-95.jpg
664A0304.jpg
osteopatia-some-103.jpg
osteopatia_raskaus_kinesioteippaus.jpg
Raskaus ja osteopatia: About
bottom of page