top of page
Search
  • Writer's pictureOsteopaattikeskus

Loma alkoi ja flunssa iski, onko tuttua?

Updated: Feb 23, 2019


Loma alkoi ja samaanaikaan flunssan oireet saapuvat.

Tämä usein selittyy stressitasojen ja kortisoli-hormonin määrän äkillisestä muutoksesta kehossa. Stressi on psykofysiologista, mikä tarkoittaa sitä, että mieli ja keho ovat yhteydessä toisiinsa. Sekä kehollinen että henkinen stressi nostavat kortisolitasoa kehossa.

Rauhaset, jotka ovat eniten mukana stressivasteen muodostamisessa, ovat aivolisäke, kilpirauhanen ja lisämunuainen. Juuri lisämunuainen on se, joka kuoressaan valmistaa ja vapauttaa kortisolia verenkiertoon, kunhan ensin saa viestin aivoista.

Usein ennen lomalle jäämistä tehdään paljon töitä ja valmistaudutaan lomaan. Tämä nostaa stressitasoja kehossa ja siten myös kortisolin eritystä joka vastaavasti laskee kehon rentoutuessa. Kortisoli on ystävä ja vihollinen. Sillä on monia tärkeitä tehtäviä kehossa, vastaavasti liika on liikaa ja yksi negatiivisista liikaerityksen vaikutuksista on immuunijärjestelmän heikkeneminen. Yksi keino käsitellä tätä äkillistä muutosta ja vähentää flunssariskiä on ottaa ns. pehmeä lasku lomalle ja valmistaa keho asteittain hengähdystauolle.

Osteopaattisesti voimme auttaa kehoa käsittelemään stressiä ja sen vaikutuksia tasapainottamalla hermoston eri osia selkärangan ja ristiluun alueelta tai lieventämällä jännitteitä mm. pallean alueella. Myös kallon ja lisämunuaisen alueen mahdollisia jännityksiä on hyvä hoitaa, jotta hormonien vapautuminen on tasapainoisempaa ja verenkierto näihin tärkeisiin elimiin toimii esteettä.


315 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page